На главную страницуФорумВопрос-ответКарта сайта
ПРО НАС СТРУКТУРА ПАЛАТИ ПАРТНЕРСТВО НОВИНИ СТАТТІ ЗАХОДИ КОНТАКТИ ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС ЛЮСТРАЦІЯ
Послуги Палати
Принципи надання послуг
Цінова політика
Перелік послуг
Cпецифіка наших послуг
Проекти
Відкриті проекти
Проекти з паролем
Департаменти
Департамент надро- і природокористування, аграрних і земельних відношень і нерухомості
Департамент фінансового, адміністративного, господарського, корпоративного, цивільного права і аудита
Департамент кримінального права і невідкладної правової допомоги
Департамент міжнародного і міжнародного економічного права
Департамент конституційного права та виборчого процесу
РЕГІОНАЛЬНІ ВІДДІЛЕННЯ
ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЇ
Оподаткування спадщини
Ордер адвоката
Чи правомірні вимоги МВС про обовязківість друкування заяв та талонів при реєстрації чи знятті з реєстрації місця проживання, інших правочинах?
Чи потрібно змінювати права при зміні прізвища?
Аренда земельного паю: юридичні тонкощі користування
Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?
Процедура дематеріалізації випуску акцій: порядок проведення, строки та можливі труднощі
Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?
Обіг наркотичних речовин: закон і порядок
Закони України
Укази та розпорядження Президента України
Постанови та Розпорядження Кабінету Міністрів України
Накази
Двосторонні міжнародні договори









Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?

<<Я вирішив продати свою квартиру. Але не можу це зробити через прибудови, створеної ще до 2000 року. На неї є дозвіл від виконкому, але тепер фахівці говорять, що без здачі в експлуатацію відповідним чином споруда вважається самобудом. Як бути?>>

Поняття самовільного будівництва визначено нормами Цивільного кодексу України>>, - роз'яснюють юристи адвокатського об'єднання Національна правова палата.

<<Ст. 376 ЦКУ говорить, що житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно, вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Тому при спробі продажу квартири з прибудовою можуть виникнути деякі проблеми. Так, частиною 6 статті 3 Закону України <<Про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно та їх обмежень>> від 1 липня 2004 року No. 1952-IV встановлено, що угоди щодо нерухомого майна здійснюються, якщо право власності на це майно зареєстровано відповідно до цього Закону.

Таким чином, для того, щоб укладати угоди щодо об'єктів самовільного будівництва, необхідний документ, який підтверджує державну реєстрацію права власності на таке майно. Самовільне будівництво може бути так само узаконено судом.

Продати ж квартиру можна тільки після того, як Ви оформите належним чином всі документи, пройдете процедуру здачі будівництва в експлуатацію та державну реєстрацію. Стаття 331 Цивільного кодексу України встановлює, що право собственнос-ти на новостворене нерухоме майно виникає з моменту завершення

будівництва. Це не означає, що достатньо покласти останню цеглину в будівлі. Момент завершення будівництва визначається в ході офіційної процедури прийому нерухомого майна до експлуатації. А якщо право власності підлягає державній реєстрації, то право власності виникає з моменту такої реєстрації.

Реєстрацію прав власності на об'єкти нерухомості проводять комунальні підприємства бюро технічної інвентаризації (БТІ) на підставі пункту 5 Перехідних положень Закону України <<Про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно та їх обмежень>>.

Згідно зі ст. 17 цього Закону, після подачі заяви на реєстрацію майнових прав та перевірки всіх документів, об'єкту присвоюється кадастровий номер. Пакет документів включає: заяву про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно, дані технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, що підлягають реєстрації та інші документи, перелік яких зобов'язаний надати органу державної реєстрації.

Документи розглядаються протягом 14 днів у порядку їх надходження. Між тим ряд об'єктів не відноситься до категорії самобудів. Їх перелік наводиться в Наказі державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України <<Про затвердження Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна>> від 24.05.2001 року No. 127 (пункт 3.2.). До них відносяться - будинку садового типу - временне будови (навіси, намети, кіоски, літні душевно, теплиці, покриті поліетиленовою плівкою тощо). Самобудом не вважаються перепланування, не пов'язані зі змінами (збільшення або зменшення) житлової або допоміжної площ, без порушення несучих конструкцій, збільшенням житлової або допоміжної площ за рахунок демонтажу перегородок, комор, знесення печей, камінів та грубок, засклення балконів, лоджій, влаштуванням дверних прорізів, у внутрішніх некапітальних стінах; перестановкою в межах призначених приміщень, оборудованіяі т.д. "


підбірка нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціального захисту переселенців, надання їм різних видів пільг та державної допомоги.
Детальніше


Афоризми
Вводить законы, противоречащие законам природы, - значит порождать преступления, чтобы потом их наказывать.
Томас Джефферсон

Відгуки і рекомендації
Андрей Мизовец,
президент ассоциации «Газовые трейдеры Украины»
Национальная правовая палата - это профессионалы, за которыми стоят реальные успешные проекты.
Детальніше


Як позначиться на результатах місцевих виборів введення мажоритарної системи?
Не змінить ситуацію
Склад рад стане "чистіше"
Необхідна змішана система виборів



Особистий кабінет

Логін
Пароль
 



  Надрукувати

© 2007-2008 Copyright Национальная Правовая Палата. Использование материалов данного сайта допускается только при наличии письменного разрешения
Разработка сайта - CodEX World Studio