На главную страницуФорумВопрос-ответКарта сайта
ПРО НАС СТРУКТУРА ПАЛАТИ ПАРТНЕРСТВО НОВИНИ СТАТТІ ЗАХОДИ КОНТАКТИ ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС ЛЮСТРАЦІЯ
Послуги Палати
Принципи надання послуг
Цінова політика
Перелік послуг
Cпецифіка наших послуг
Проекти
Відкриті проекти
Проекти з паролем
Департаменти
Департамент надро- і природокористування, аграрних і земельних відношень і нерухомості
Департамент фінансового, адміністративного, господарського, корпоративного, цивільного права і аудита
Департамент кримінального права і невідкладної правової допомоги
Департамент міжнародного і міжнародного економічного права
Департамент конституційного права та виборчого процесу
РЕГІОНАЛЬНІ ВІДДІЛЕННЯ
ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЇ
Оподаткування спадщини
Ордер адвоката
Чи правомірні вимоги МВС про обовязківість друкування заяв та талонів при реєстрації чи знятті з реєстрації місця проживання, інших правочинах?
Чи потрібно змінювати права при зміні прізвища?
Аренда земельного паю: юридичні тонкощі користування
Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?
Процедура дематеріалізації випуску акцій: порядок проведення, строки та можливі труднощі
Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?
Обіг наркотичних речовин: закон і порядок
Закони України
Укази та розпорядження Президента України
Постанови та Розпорядження Кабінету Міністрів України
Накази
Двосторонні міжнародні договори









Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?

«12 років тому ми переселилися в Україну з Казахстану. Прописалися в квартирі моєї сестри. А фактично живемо на дачній ділянці, розташованій поблизу селища міського типу Харківського району. Будинок житловий, на що є технічне обгрунтування БТІ. Зараз сестра продає квартиру, ми на неї не претендуємо. Але у зв'язку з продажем квартири ми змушені виписатися і втратити реєстрацію. Чи можемо ми отримати реєстрацію за місцем нашого фактичного проживання? Або існують інші варіанти? »

Прописка на дачі

На питання Людмили Фесенко з Харківського району відповідають юристи адвокатського об'єднання «Національна правова палата».

«Шановний читачу! Порядок реєстрації місця проживання або місця перебування громадян в Україну регулюється Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір проживання в Україну» від 11 грудня 2003 року № 1382-IV, Постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2004 року № 985 «Про затвердження прикладів документів , необхідних для реєстрації місця проживання в Україні »та Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом МВС України від 15 червня 2006 року № 600.

Дія Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір проживання в Україну» поширюється як на громадян України, так і на іноземців, осіб без громадянства, що перебувають у країні на законних підставах.

Згідно зі ст. 3 цього Закону під місцем проживання мають на увазі адміністративно-територіальну одиницю, на території якої людина проживає більше шести місяців на рік.

Відповідно до вимог Закону «Про свободу пересування та вільний вибір проживання в Україну» громадяни України, іноземці або особи без громадянства, які законно перебувають на території України, зобов'язані протягом десяти днів після прибуття на нове місце проживання зареєструвати своє нове місце проживання.

Для реєстрації місця проживання в територіальний орган служби громадянства, міграції та реєстрації фізичних осіб (паспортну службу) необхідно подати наступні документи:

- Письмова заява, зразок якого затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2004 року No 985 «Про затвердження прикладів документів, необхідних для реєстрації місця проживання в Україні»;

- Паспорт (для іноземців та осіб без громадянства також постійний або тимчасовий вид на проживання);

- Квитанцію про сплату державного мита, яка становить 0,05 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 85 копійок (пункт «м» частини 6 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито»);

- Два примірники талона про зняття з реєстрації, які видаються територіальним органом служби громадянства, міграції та реєстрації фізичних осіб. З прикладом такого талона ви можете ознайомитися, прочитавши Постанова Кабінету Міністрів України від 28 липня 2004 року No 985 «Про затвердження прикладів документів, необхідних для реєстрації місця проживання в Україну». Зняття з реєстрації місця проживання здійснюється протягом семи днів на підставі заяви громадянина.

Вимагати будь-які додаткові документи, крім передбачених вище, чинним законодавством України заборонено.

Однак практика показує, що у вас ще можуть зажадати письмову згоду власника житла на проведення реєстрації. Таку вимогу посадових осіб органу, що займається реєстрацією, суперечить положенням Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір проживання в Україну», ущемляє законні права громадян України, іноземців та осіб без громадянства щодо вільного вибору місця проживання. Якщо у вас немає сил і бажання боротися з бюрократичним апаратом, можете прийняти їх умови. В даному випадку технічний паспорт на житловий будинок (такого документа, як «технічне обгрунтування БТІ» в Україну не існує) є документом, який підтверджує право власності на житлову нерухомість. З технічним паспортом власник будинку звертається до органу, що займається реєстрацією громадян (паспортний стіл, сільський чи селищний рада) за місцем знаходження житла, для отримання будинкової книги. Особи, які хочуть зареєструватися, при подачі документів в паспортний стіл (сільська чи селищна рада) запрошують з собою власника житла з будинкової книгою, який дає згоду на реєстрацію даних осіб на належній йому квартирі ».


підбірка нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціального захисту переселенців, надання їм різних видів пільг та державної допомоги.
Детальніше


Афоризми
Налоги для государства то же, что паруса для корабля. Они служат тому, чтобы скорее ввести его в гавань, а не тому, чтобы завалить его своим бременем или держать всегда в открытом море и чтоб, наконец, потопить его.
Екатерина II

Відгуки і рекомендації
"Перша торф'яна компанія"
«Национальная правовая палата» - это та команда профессионалов, с которой чувствуешь безопасность и поддержку при реализации любого нового бизнес-проекта.
Детальніше


Як позначиться на результатах місцевих виборів введення мажоритарної системи?
Не змінить ситуацію
Склад рад стане "чистіше"
Необхідна змішана система виборів



Особистий кабінет

Логін
Пароль
 



  Надрукувати

© 2007-2008 Copyright Национальная Правовая Палата. Использование материалов данного сайта допускается только при наличии письменного разрешения
Разработка сайта - CodEX World Studio