На главную страницуФорумВопрос-ответКарта сайта
ПРО НАС СТРУКТУРА ПАЛАТИ ПАРТНЕРСТВО НОВИНИ СТАТТІ ЗАХОДИ КОНТАКТИ ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС ЛЮСТРАЦІЯ
Послуги Палати
Принципи надання послуг
Цінова політика
Перелік послуг
Cпецифіка наших послуг
Проекти
Відкриті проекти
Проекти з паролем
Департаменти
Департамент надро- і природокористування, аграрних і земельних відношень і нерухомості
Департамент фінансового, адміністративного, господарського, корпоративного, цивільного права і аудита
Департамент кримінального права і невідкладної правової допомоги
Департамент міжнародного і міжнародного економічного права
Департамент конституційного права та виборчого процесу
РЕГІОНАЛЬНІ ВІДДІЛЕННЯ
ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЇ
Оподаткування спадщини
Ордер адвоката
Чи правомірні вимоги МВС про обовязківість друкування заяв та талонів при реєстрації чи знятті з реєстрації місця проживання, інших правочинах?
Чи потрібно змінювати права при зміні прізвища?
Аренда земельного паю: юридичні тонкощі користування
Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?
Процедура дематеріалізації випуску акцій: порядок проведення, строки та можливі труднощі
Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?
Обіг наркотичних речовин: закон і порядок
Закони України
Укази та розпорядження Президента України
Постанови та Розпорядження Кабінету Міністрів України
Накази
Двосторонні міжнародні договори









Володимир Гройсман представив План пріоритетних кроків Уряду на 2016 рік: Наш головний пріоритет - забезпечити високий рівень життя людей

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман представив план пріоритетних кроків Уряду на 2016 рік під час позачергового засідання Уряду у четвер, 19 травня.

За його словами, головні пріоритети Уряду на 2016 рік – макроекономічна стабілізація, підвищення якості державного управління та державних послуг, встановлення верховенства права та протидія корупції, відновлення безпеки громадян, створення сприятливих умов для розвитку бізнесу.

"Найголовніший пріоритет, який ми ставимо перед собою - ми маємо забезпечити високий рівень життя людей, а це можливо зробити, хто би що не казав, через абсолютно стійку економічну стабілізацію і довгострокове економічне зростання. Ми можемо побудувати якісну, успішну країну тільки тоді, коли у нас буде стабільна, розвинута і відкрита економіка", - наголосив Володимир Гройсман.

Один з найголовніших пріоритетів Уряду – досягнення макроекономічної стабільності. Голова Уряду зазначив, що за 25 років української незалежності не було проведено структурних реформ, що призвело до тінізації економіки, породження корупції, зниження рівня життя людей та конкурентності держави.

"Неможливо розвивати країну, коли ми маємо нестабільну банківську систему, коли ми маємо незрозумілі інфляційні процеси, коли ми маємо слабку, зарегульовану, закриту економіку, неефективне управління державними підприємствами, коли ми маємо достатньо високий рівень корупції і невисоку довіру і ефективність до судової системи. Наше головне завдання - забезпечити макроекономічну стабілізацію, яка показує свої можливості сьогодні, і забезпечити у середньостроковій перспективі макроекономічне зростання", – зазначив Голова Уряду. За його словами, "маючи колосальний потенціал, природні ресурси при розумному, якісному управлінні" Україна може досягнути європейських показників рівня життя та зростання економіки.

Уряд також вживатиме заходів для зміни якості державного управління, для того, аби влада могла адекватно сприймати виклики і приймати професійні рішення, зазначив Володимир Гройсман. "Україні потрібна відповідальна, публічна, прозора і професійна влада", – підкреслив він.

Першочергові кроки Уряду також будуть здійснені у напрямку встановлення верховенства права та протидії корупції. "Загроза корупційна є не менш важлива, ніж те, що ми маємо сьогодні з боку нашого північного сусіда", – зауважив Прем'єр-міністр. Голова Уряду наголосив, що корупція, невисокий рівень довіри до судової гілки влади і низький рівень верховенства права підриває довіру до України та довіру громадян до держави.

Серед пріоритетних завдань Кабінету Міністрів – відновлення безпеки громадян. "Ми маємо підтвердити нашу незалежність, ми маємо повернути контроль над усією територією нашої держави і забезпечити усередині нашої країни безпеку громадян", – підкреслив Володимир Гройсман.

Крім того, одне з головних завдань Уряду - створення сприятливих умов для розвитку бізнесу. "Маємо створити такі умови, щоби бізнес був здатен до власного розвитку", – зауважив він.

Виходячи з визначених головних пріоритетів, перед Урядом стоїть низка першочергових завдань. Так, потрібно змінити систему прийняття урядових рішень, зокрема продовжуючи передачу повноважень на місця, зазначив Володимир Гройсман. Також Уряд продовжить здійснення реформи державної служби. У цьому контексті потрібно ефективно упровадити новий Закон про державну службу, зауважив Прем'єр-міністр. У першочергових планах – впровадження електронних технології, що сприятиме подоланню корупції та підвищенню зручності надання державою послуг громадянам.

"Наша спільна позиція усіх міністрів – державна влада має мінімізувати будь-який вплив і тиск на громадянина. Не можна бігати за довідками, стояти в чергах на отримання належної тобі державної допомоги. Ми будемо усе робити для того, щоб продовжити дерегуляцію, ми будемо усе робити для того, щоб мінімізувати контакти людини з чиновниками, і для цього інформаційні технології є дуже важливими", - наголосив Володимир Гройсман. Так, у 2016 році заплановане упровадження державою 10-15 електронних послуг.

Також Уряд продовжить децентралізацію та підтримку об'єднання територіальних громад, на що у 2016 році передбачено 1 млрд. гривень.

Прем'єр-міністр наголосив на необхідності повернення до здійснення податкової реформи. При цьому, має бути забезпечена прогнозованість та зрозумілість встановлення податків. "Нам потрібно повернутися до реформування податкової системи, нам треба сконцентруватися на зрозумілості адміністрування податків, нам треба підвищити відповідальність податкових органів і нам треба провести скорочення державної фіскальної служби", – заявив Володимир Гройсман. За його словами,  Державна фіскальна служба України має бути сервісною службою, а до платників податків не може бути застосовано жодних подвійних стандартів.

Одним з пріоритетів Уряду є наведення порядку на митниці, поступ у даному напрямку уже здійснюється, зауважив Володимир Гройсман. "Ми наведемо там лад і зробимо усе для того, щоб білий імпортер відчував себе абсолютно комфортно, а сірий і чорний - мав покази, несумісні з життям", – наголосив Прем'єр-міністр. За його словами, найближчим часом буде запропонована зміна системи роботи митниці та її технічне переоснащення.

Уряд має за мету забезпечити прозору, відкриту, ефективну приватизацію об'єктів державної власності в Україні, що завжди були "корупційною годівницею кланів". Ефективна прозора приватизація – це антикорупційний крок, який стимулюватиме створення робочих місць та відновлення національної економіки, наголосив Володимир Гройсман. Також Уряд продовжить публічне, конкурсне призначення керівництва державних підприємств та скоротить перелік підприємств, які не підлягають приватизації. "Не можна призначати на державні підприємства "по блату", бо цей блат потім вилітає у десятки, десятки мільярдів, які належать українському народу, а вони виходять у тіньові схеми", – зазначив він.

Серед інших цілей Уряду – збільшення прямих іноземних інвестицій та стимулювання внутрішнього інвестування. З цією метою, зокрема, можливе створення індустріальних парків, які можуть бути осередками нової інвестиційної політики, зазначив Володимир Гройсман.

Уряд ставить собі завдання реформувати систему державної підтримки сільського господарства. "Ми маємо запровадити адресну, чітку підтримку невеликим фермерським господарствам до 500 га землі на вироблення власної, конкурентної, чистої, якісної сільгосппродукції. Ми будемо цим питанням займатися, ми ставимо його в пріоритет і ми вважаємо, що це питання має бути вирішене", – зауважив він.

Ще одне завдання Уряду – реформування ринку природного газу, зокрема шляхом збільшення видобутку власного газу, викорінення корупції у цій сфері, досягнення енергоефективності та енергонезалежності країни. У цьому контексті Володимир Гройсман нагадав, що нещодавно Уряд прийняв рішення про запровадження єдиної ринкової ціни на газ.

Одним з національних пріоритетів в Україні має стати будівництво доріг та транспортних коридорів, що дасть можливість розвивати транзитний потенціал України, стимулювати створення робочих місць та розвиток економіки, зауважив Прем'єр-міністр. У 2016 році заплановане створення спеціального Дорожнього фонду, що дасть можливість провести децентралізацію управління ресурсами та дати на місця імпульс до середньострокового планування ремонту і будівництва доріг. "Ви побачите, що за декілька років автодорожнє господарство при такому підході вийде на зовсім інший якісний рівень", – наголосив він.

Крім того, серед головних завдань Уряду – реформа соціального захисту населення. За словами, Володимира Гройсмана,  соціальна допомога має бути адресною, більш зручною для отримання та надаватися за зрозумілими процедурами. У цьому році заплановано запровадження електронного надання субсидій та будівництво п’яти прозорих офісів адміністрування у різних містах України. "Нам треба реформувати систему задля того, щоб захистити найбідніших, а не дати пільги і компенсації тим, хто має і пільги, і компенсації, і достатньо високу пенсію або заробітну плату", – зазначив він.

Коментуючи сферу охорони здоров'я, Прем'єр-міністр наголосив на необхідності наведення ладу з ліками, зокрема щодо їх закупівлі та спрощення доступу якісних медичних препаратів з-за кордону. Крім того, треба зосередитися на боротьбі із серцево-судинним захворюваннями, від яких в Україні щороку вмирає 426 тис. громадян. "Наше з вами завдання – зменшити смертність від серцево-судинних захворювань, зменшити інвалідність. Це наше з вами завдання – рятувати життя людей, – зауважив Володимир Гройсман. – Люди мають отримати вчасну і якісну медичну допомогу".

У сфері освіти Уряд зокрема націлений на здійснення дерегуляції та дебюрократизації. "Наші вчителі і адміністрації шкіл не тільки навчають дітей, вони ще відписують купу завдань, купу наказів, купу інструкцій, які нікому не потрібні. Вони працюють на документообіг, хоча мають концентруватися на освітньому процесі", – зауважив він. Уряд також вживатиме заходів для   розбудови мережі дитячих садків для того, щоб забезпечити доступність дошкільної освіти в Україні. Крім того, у пріоритетах – модернізація професійно-технічної освіти, програми навчання та обладнання, що сприятиме забезпеченню конкурентності випускників професійно-технічних закладів.

Серед інших завдань – осучаснення місцевих культурних закладів у рамках децентралізації. Як приклад потрібних заходів, Володимир Гройсман назвав проведення інвентаризації закладів культури та бібліотечної мережі на місцях. "Це питання пріоритету Міністерства культури. І я глибоко вірю у те, що нам вдасться побудувати мережу, в якій ми будемо формувати якісне культурне середовище", – зазначив він.

Важливим пріоритетом профільного міністерства є розвиток професійного спорту та масової фізичної культури. "У нас є найкращі спортсмени. Тому наше завдання створити умови, щоб вони професійно зростали, брали участь [у змаганнях] і перемагали", – зауважив він. Володимир Гройсман зазначив, що у рамках фінансової децентралізації важливими партнерами у досягненні цієї мети є органи місцевої влади. "Нам треба зробити все для того, щоб спортивна інфраструктура була доступною для пересічного громадянина. Звідти беруться професійні спортсмени", – підкреслив він.

Також потрібно здійснювати кроки у напрямку удосконалення системи патрульної поліції та подальшого реформування національної поліції, зауважив Голова Уряду.

Окремо Прем'єр-міністр наголосив на необхідності підготовки до реінтеграції тимчасово окупованої території частини Донбасу. Він нагадав, що в Україні сьогодні нараховується 1 млн 730 тис тимчасово переміщених осіб, "які вимушені були під дулом автомата покинути свої домівки". "Наше завдання – в першу чергу, пам'ятати про людей, тимчасово переміщених осіб, максимально налагодити можливості їхньої інтеграції, нормального життя і бути готовими до реінтеграції Донбасу, відновлення його інфраструктури", – підкреслив він. Нове Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб покликане забезпечити повну готовність до початку цього процесу, зауважив Прем'єр-міністр.

План пріоритетних завдань Уряду був напрацьований протягом останнього місяця спільно усіма міністерствами. Презентований документ з основою для подальшої дискусії та буде остаточно затверджений 26 травня, зазначив Володимир Гройсман. Документ буде обговорено з Верховною Радою, Національною радою реформ та міжнародними партнерами для досягнення його максимальної якості. Також до кінця поточного року Кабінет Міністрів України підготує середньострокову стратегію розвитку держави, зауважив Голова Уряду.

Володимир Гройсман закликав представників експертного середовища, громадськості та профспілок до обговорення і аналізу Плану пріоритетних завдань. "Для нас дуже важливо почути зворотний зв'язок. Ми плануємо остаточне затвердження на 26 травня. Ми закликаємо експертне середовище, громадськість, профспілки, федерації до швидкого якісного обговорення, – підкреслив він. – Ми будемо дуже вдячні за зворотний зв'язок: і за критику, і за пропозиції. Ми розуміємо, що можливо було зробити і більш досконалий документ, але, напевно, це один з небагатьох документів, який є абсолютно реальним до реалізації".

Прем'єр-міністр також подякував усім міністрам, Стратегічній групі радників з підтримки реформ в Україні та Національній раді реформ за підготовку Плану. "Найголовніше не лише сформувати план, найголовніше – його виконати. Уряд України готовий до виконання завдань, які передбачені операційним планом нашої діяльності", – зазначив Володимир Гройсман.

Урядовий портал


підбірка нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціального захисту переселенців, надання їм різних видів пільг та державної допомоги.
Детальніше


Афоризми
Когда человек хочет убить тигра, он называет это спортом; когда тигр хочет убить его самого, человек называет это кровожадностью. Разница между преступлением и правосудием ничуть не больше.
Джордж Бернард Шоу

Відгуки і рекомендації
Андрей Мизовец,
президент ассоциации «Газовые трейдеры Украины»
Национальная правовая палата - это профессионалы, за которыми стоят реальные успешные проекты.
Детальніше


Як позначиться на результатах місцевих виборів введення мажоритарної системи?
Не змінить ситуацію
Склад рад стане "чистіше"
Необхідна змішана система виборів



Особистий кабінет

Логін
Пароль
 



  Надрукувати

© 2007-2008 Copyright Национальная Правовая Палата. Использование материалов данного сайта допускается только при наличии письменного разрешения
Разработка сайта - CodEX World Studio