На главную страницуФорумВопрос-ответКарта сайта
ПРО НАС СТРУКТУРА ПАЛАТИ ПАРТНЕРСТВО НОВИНИ СТАТТІ ЗАХОДИ КОНТАКТИ ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС ЛЮСТРАЦІЯ
Послуги Палати
Принципи надання послуг
Цінова політика
Перелік послуг
Cпецифіка наших послуг
Проекти
Відкриті проекти
Проекти з паролем
Департаменти
Департамент надро- і природокористування, аграрних і земельних відношень і нерухомості
Департамент фінансового, адміністративного, господарського, корпоративного, цивільного права і аудита
Департамент кримінального права і невідкладної правової допомоги
Департамент міжнародного і міжнародного економічного права
Департамент конституційного права та виборчого процесу
РЕГІОНАЛЬНІ ВІДДІЛЕННЯ
ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЇ
Оподаткування спадщини
Ордер адвоката
Чи правомірні вимоги МВС про обовязківість друкування заяв та талонів при реєстрації чи знятті з реєстрації місця проживання, інших правочинах?
Чи потрібно змінювати права при зміні прізвища?
Аренда земельного паю: юридичні тонкощі користування
Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?
Процедура дематеріалізації випуску акцій: порядок проведення, строки та можливі труднощі
Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?
Обіг наркотичних речовин: закон і порядок
Закони України
Укази та розпорядження Президента України
Постанови та Розпорядження Кабінету Міністрів України
Накази
Двосторонні міжнародні договори









ВР прийняла 5 законів для удосконалення порядку виконання кримінальних покарань

  Перші дні п'ятої сесії, 6-7 вересня, Верховна Рада посвятила реформуванню кримінально-виконавчої сфери та прийняла ряд істотних законодавчих змін. 

Всі п'ять законопроектів раніше вже були прийняті за основу та розглядались в другому читанні, в редакціях комітету, з поправками (деякі з голосу), тому остаточні тексти законів будуть відомі після їх підписання Президентом та опублікування. ну а доки пропонуємо ознайомитись з коротким змістом прийнятих законів.

1. Закон про гуманізацію порядку виконання покарань

Прийнятий закон про внесення змін в Кримінально-виконавчий кодекс відносно гуманізації порядку та умов виконання покарань (законопроект №2252а).

Вводиться єдиний термінологічний стиль відносно підстав переведення засуджених на ділянки посиленого контролю; врегульоване питання відбування засудженими всього строку покарання в одній виправні або виховній колонії; закріплено додаткові гарантії процедури застосування примусового лікування засуджених до позбавлеаня волі; встановлені додаткові гарантії захисту прав засуджених жінок, неповнолітніх; спрощена процедура пенсійного забезпечення засуджених до позбавлення волі.

Встановлено, що громадський контроль за дотриманням прав засуджених у виправних колоніях, центрах та слідчих ізоляторах здійснюють наглядові комісії, а у виховних колоніях - піклувальні ради.

2. Закон про вдосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення та стягнення

прийнятий закон про внесення змін до КВК відносно вдосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення та стягнення (законопроект №2251а).

Розширений перелік заходів заохочення, котрі можуть застосовуватись до засуджених, ця процедура впорядкована; чітко визначені підстави для накладення стягнень та процедура перевірки випадків порушення засудженими встановленого подярку відбування подкарання, а також створені додаткові гарантії захисту прав та законних інтересів засуджених, шляхом отримання необхідної правової допомоги.

Вводиться нормативне визначення дисциплінарного проступку та передбачені підстави звільнення засуджених від дисциплінарної відповідальності.

3. Закон про гарантії права дасуджених на відбування покарання поруч з місцем проживання

Прийнятий закон про внесення змін до статті 93 КВК відносно удосконалення гарантій права засуджених на відбування покарання за місцем проживання до засудження або місцем проживання родичів (законопроект №2253а).

Уточнені норми статті 93 КВК, щоб засуджений міг обирати, де відбувати покарання в закладі відповідного рівня безпеки - в тому, котре являється ближчим до місця  його проживання до засудження, або найближчого до місця проживання його родичів. Також змінена норма частини 3 статті 93 - обмежено компетенцію пенітенціарного відомства з питань переведення засуджених в інші заклади.

4. Закон про розширення прав засуджених та введення пробації

прийнятий Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно забезпечення виконання кримінальних покарань і реалізації прав засуджених (законопроект №2940а)

В новій редакції викладена ст. 76 КК (Обов'язки, що покладені судом на особу, звільнену від відбування покарання з випробуванням, змінено диспозиції ст. 389,390 щоб вирішит існуючі проблеми в судовій практиці. Також внесені зміни в 54 статті КВК - застосований комплексний підхід до законодавчого врегулювання нових правовідносин, пов'язаних з пробацією, продовжена гіманізація кримінально-виконавчого законодавства.

Прийняті зміни стосуються також зупинення практики застосування приводу по відношенню до  деяких осіб; розширення прав засуджених здійснювати покупки; уточнені правила користування інтернетом; врегульоване питання пенсійного забезпечення засуджених до позбавлення волі, створення умов для забезпечення права засуджених на додаткові подачення и т.п.

5. Закон про звільнення засуджених від судового збору при скаргах на адміністрацію

Прийнятий Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно удосконалення доступу до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув'язнення і виконання покарань (законопроект №2255а).

Зміни внесені в КВК та Закон про судовий збір. Встановлено, що засуджені особи, взяті під варту, звільняються від сплати судового збору по справах, пов'язаних з питаннями, котрі вирішуються судом при виконанні вироку у відповідності до статті 537 КПК, у випадку відсутності на їх особових рахунках достатніх для сплати судового збору коштів.

Ще один законопроект з даного блоку був відхилений. Не дивлячись на те, що депутати не підтримали зміни по причині їх дискримінаційності, голова ВР очікує повторного подання подібного законопроекту.

Сайт "ЮРЛИГА"


підбірка нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціального захисту переселенців, надання їм різних видів пільг та державної допомоги.
Детальніше


Афоризми
- Почерк обвиняемого? - спросил другой присяжный - Нет, - отвечал Белый Кролик. - И это всего подозрительней. (Присяжные растерялись) - Значит, подделал почерк, - заметил Король. (Присяжные просветлели).
Л. Кэрролл

Відгуки і рекомендації
Андрей Мизовец,
президент ассоциации «Газовые трейдеры Украины»
Национальная правовая палата - это профессионалы, за которыми стоят реальные успешные проекты.
Детальніше


Як позначиться на результатах місцевих виборів введення мажоритарної системи?
Не змінить ситуацію
Склад рад стане "чистіше"
Необхідна змішана система виборів



Особистий кабінет

Логін
Пароль
 



  Надрукувати

© 2007-2008 Copyright Национальная Правовая Палата. Использование материалов данного сайта допускается только при наличии письменного разрешения
Разработка сайта - CodEX World Studio