На главную страницуФорумВопрос-ответКарта сайта
ПРО НАС СТРУКТУРА ПАЛАТИ ПАРТНЕРСТВО НОВИНИ СТАТТІ ЗАХОДИ КОНТАКТИ ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС ЛЮСТРАЦІЯ
Послуги Палати
Принципи надання послуг
Цінова політика
Перелік послуг
Cпецифіка наших послуг
Проекти
Відкриті проекти
Проекти з паролем
Департаменти
Департамент надро- і природокористування, аграрних і земельних відношень і нерухомості
Департамент фінансового, адміністративного, господарського, корпоративного, цивільного права і аудита
Департамент кримінального права і невідкладної правової допомоги
Департамент міжнародного і міжнародного економічного права
Департамент конституційного права та виборчого процесу
РЕГІОНАЛЬНІ ВІДДІЛЕННЯ
ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЇ
Оподаткування спадщини
Ордер адвоката
Чи правомірні вимоги МВС про обовязківість друкування заяв та талонів при реєстрації чи знятті з реєстрації місця проживання, інших правочинах?
Чи потрібно змінювати права при зміні прізвища?
Аренда земельного паю: юридичні тонкощі користування
Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?
Процедура дематеріалізації випуску акцій: порядок проведення, строки та можливі труднощі
Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?
Обіг наркотичних речовин: закон і порядок
Закони України
Укази та розпорядження Президента України
Постанови та Розпорядження Кабінету Міністрів України
Накази
Двосторонні міжнародні договори









Особа, що зайняла землю без правовстановлюючих документів, зобов'язана відшкодувати збитки власнику

  Опубліковано постанову Верховного Суду України, прийняту на спільному засіданні судових палат з цивільних та господарських справ 14 вересня 2016 року по справі №6-2588ці15 за позовом прокурора в інтересах держави в особі сільради до особи, що зайняла землю під розміщення комплексу нежитлових споруд про відшкодування збитків, спричинених використанням земель без правовстановлюючих документів.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

За змістом статті 157 ЗК відшкодування збитків власнику землі та землекористувачам здійснюють органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, громадяни та юридичні особи, що використовують земельні ділянки, а також органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, громадяни та юридичні особи, діяльність котрих обмежує права власників та землекористувачів або погіршує якість земель, розташованих в зоні їх впливу, в тому числі внаслідок хімічного і радіоактивного забруднення території, засмічення промисловими, побутовими та іншими відходами і стічними водами. Порядок визначення та відшкодування збиків власникам землі і землекористувачам встановлюється Кабінетом Міністрів.

Відповідно пункту 1 Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі і землекористувачам, затверджено постановою Кабінету Міністрів від 19 квітня 1993 року №284 власникам землі і землекористувачам відшкодовуються збитки, спричинені, зокрема, неотримання прибутків в зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок.

У відповідності з пунктом 3 Порядку відшкодуванню підлягають збитки власників землі і землекористувачвс, в тому числі орендаторів, включаючи і неотримані доходи, якщо вони обгрунтовані.

При цьому неотриманий прибуток - це прибуток, котрий міг би отримати власник землі, землекористувач, в тому числі орендодавець, із земельної ділянки із  котрої він не отримав в результатті його вилучення (викупу) або тимчасового зайняття, обмеження прав, погіршення якості землі або приведення її в непридатність для користування за цільовим призначенням в результаті негативного впливу, викликаного діяльністю підприємств, установ, організацій та громадян.

З аналізу наведених норм випливає, що користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів позбавляє орендодавця права отримати дохід у вигляді орендної плати за землю, котрий він міг би отримати, якщо б його право не було порушено.

Отже, у випадку неукладення договору оренди, суперфіцію або інших угод як правових підстав для користування земельною ділянкою з вини користувача настають правові наслідки, передбачені статтею 157 ЗК і Порядку.

Сайт "ЮРЛИГА"

 


підбірка нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціального захисту переселенців, надання їм різних видів пільг та державної допомоги.
Детальніше


Афоризми
Закон могуч, но власть нужды сильнее.
В. Гете

Відгуки і рекомендації
Надія Беженар
директор ТОВ «Аудиторська компанія "Українська консалтингова група»
Не секрет, що багато в чому успіх компанії залежить від партнерських відносин. Звертаючись за правовою допомогою до фахівців Національної правової палати, ми довіряємо не лише рішення свого питання, а, в першу чергу, покладаємося на професіоналізм, гнучкий підхід до наших побажань і відповідальність у роботі.
Детальніше


Як позначиться на результатах місцевих виборів введення мажоритарної системи?
Не змінить ситуацію
Склад рад стане "чистіше"
Необхідна змішана система виборів



Особистий кабінет

Логін
Пароль
 



  Надрукувати

© 2007-2008 Copyright Национальная Правовая Палата. Использование материалов данного сайта допускается только при наличии письменного разрешения
Разработка сайта - CodEX World Studio