На главную страницуФорумВопрос-ответКарта сайта
ПРО НАС СТРУКТУРА ПАЛАТИ ПАРТНЕРСТВО НОВИНИ СТАТТІ ЗАХОДИ КОНТАКТИ ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС ЛЮСТРАЦІЯ
Послуги Палати
Принципи надання послуг
Цінова політика
Перелік послуг
Cпецифіка наших послуг
Проекти
Відкриті проекти
Проекти з паролем
Департаменти
Департамент надро- і природокористування, аграрних і земельних відношень і нерухомості
Департамент фінансового, адміністративного, господарського, корпоративного, цивільного права і аудита
Департамент кримінального права і невідкладної правової допомоги
Департамент міжнародного і міжнародного економічного права
Департамент конституційного права та виборчого процесу
РЕГІОНАЛЬНІ ВІДДІЛЕННЯ
ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЇ
Оподаткування спадщини
Ордер адвоката
Чи правомірні вимоги МВС про обовязківість друкування заяв та талонів при реєстрації чи знятті з реєстрації місця проживання, інших правочинах?
Чи потрібно змінювати права при зміні прізвища?
Аренда земельного паю: юридичні тонкощі користування
Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?
Процедура дематеріалізації випуску акцій: порядок проведення, строки та можливі труднощі
Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?
Обіг наркотичних речовин: закон і порядок
Закони України
Укази та розпорядження Президента України
Постанови та Розпорядження Кабінету Міністрів України
Накази
Двосторонні міжнародні договори









Битва з МВФ. Коли в Україні підвищать пенсійний вік

 Перша вимога МВФ

Дискусія стосовно пенсійного віку в Україні розпочалася ще на початку 2017 року, коли МВФ випустив останню версію Меморандуму щодо співпраці. Серед вимог йшлося про те, що Верховна Рада повинна до кінця березня ухвалити закон про пенсійну реформу, який і передбачив підвищення пенсійного віку. 

Тоді підвищення пенсійного віку планувалося здійснювати поступово:
для чоловіків - на 4 місяці щороку, починаючи з липня 2017,
для жінок - на 6 місяців після 2021 року,

До тих пір, поки для обох пенсійний вік не досягне63 років - в 2027 році.

В погодженому з урядом України меморандумі МВФ згадка про конкретний вік виходу на пенсію зникла.

Уряд проти МВФ

Наприкінці 2016 року віце-прем'єр міністр Павло Розенко заявив, що пенсійний вік не будуть піднімати, поки не збільшать тривалість життя українців. Для цього знадобляться щонайменше 10 років.

Вже після оприлюднення оновленого тексту меморандуму, Розенко запевнив, що Фонд не ставить ультиматум перед Україною стосовно цього питання, а уряд, як і раніше, не підтримує підвищення пенсійного віку.

міністр соціальної політики Андрій Рева також підтвердив, що МВФ нічого не вимагає від держави, а лише вносить пропозиції. За його словами, підвищення пенсійного віку не дозволить подолати дефіцит пенсійного Фонду.

Втім, вже на початку лютого міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що МВФ більше не вимагає підвищувати пенсійний вік. Натомість, Фонд спільно з мінфіном розробляють модель реформи, в основу якої буде закладено саме стаж роботи.

Через кілька днів голова департаменту зовнішніх зв'язків МВФ Джеррі Райс наголосив, що українська влада погодилась з вимогами МВФ стосовно пенсійної реформи, зокрема й щодо віку виходу на пенсію. Він пояснив, що таке рішення дозволить створити більш сучасну пенсійну систему з кращими виплатами.

Натомість в Україні знову з таким рішенням не погодилися. Мінсоцполітики провело розрахунки, які показали, що підвищення пенсійного віку для громадян не вирішує проблеми щодо дефіциту Пенсійного фонду. Тоді було запропоновано збільшити кількість платників податків.

Відлига

Наприкінці лютого у ЗМІ з'явилася інформація, що Україні вдалося вмовити Фонд пом'якшити вимоги стосовно пенсійної реформи. Тоді писали, що парламент повинен ухвалити відповідний закон до кінця квітня, а чинності він набуде х 2018 року.

Він повинен буде надати українцям можливість визначитися з моментом виходу на пенсію. Ця можливість пров'язана до загального трудового стажу і пенсійних витрат.

На початку березня Україна ж узгодила оновлений Меморандум з МВФ. Гройсман тоді пояснив, що Фонд має дві вимоги. Це проведення пенсійної реформи та запровадження обігу земель. Прем'єр знову зазначив, що про підвищення пенсійного віку не йдеться.

У квітні стало відомо, що Україна пообіцяла Фонду узвалити пенсійну реформу до кінця квітня.

МВФ знову за своє

на пеіний час ситуація стосовно підвищення пенсійного віку дещо вщухла, однак 18 квітня очільник місії МВФ в Україні Рон ван Роден написав статтю, у якій закликав державу терміново проводити пенсійну реформу.

У статті він пояснив, що невисокий пенсійний вік у поєднанні з можливостями дострокового виходу на пенсію є основною характеристикою пенсійної системи України, незмінною ще з часів СРСР.

Через те, що українці виходять на пенсію рано, зараз в державі 12 мільйонів пенсіонерів, а це близько 30% населення.

в МВФ наголосили, що зараз існує дві головні цілі:
- зменшення кількості пенсіонерів
- збільшення надходжень до Пенсійного фонду.

Цього можна досягти, якщо обмежити можливість ддострокового виходу на пенсію, або збільшити пенсійний вік.

представник МВФ Рон ван Роден пропонує два шляхи:
- вибір віку виходу на пенсію в залежності ід тривалості трудового стажу. Для відносно раннього виходу на пенсію потрібно буде мати більший трудовий стаж
- створення стимулів для продовження праці та пізнішого виходу на пенсію.

Віце-прим'єр Розенко того ж дня традиційно розкритикував представника МВФ і заявив, що Роден "не розуміє українських реалій" та виявив "жахливу непрофесійність", написавши цю статтю.

Розенко вкотре нагадав, що Фонд зняв питання стосовно підвищення пенсійного віку - спершу в державі потрібно підвищити тривалість життя.

Воодночас представник президента у раді Ірина Люценко зауважила, що зараз про підвищення пенсійного віку не йдеться. Про це можна буде говорити тільки через 5-10 років.

Судячи із занепокоєності МВФ та постійним порівнянням статистики виходу на пенсію українців та європейців, підвищення пенсійного віку уникнути не вдасться. Питання лише у тому, коли це станеться.

Серед представників уряду лунають дві цифри - через 5, або через 10 років. остаточну долю пенсіонерів повинен визначити саме законопроект щодо пенсійної реформи, який рада має ухвалити цієї весни.

Протокол
юридичний інтернет-ресурс


підбірка нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціального захисту переселенців, надання їм різних видів пільг та державної допомоги.
Детальніше


Афоризми
По своему содержанию право отлично от обязанности, однако по ценности они остаются тождественными, так же как в договоре. Налоги, пошлины, и т.д., которые составляют для меня обязанности, мне не возвращаются, но зато я обретаю обеспеченность моей собственности и бесконечное множество других преимуществ. Они составляют мое право.
Георг Вильгельм Фридрих Гегель

Відгуки і рекомендації
"Перша торф'яна компанія"
«Национальная правовая палата» - это та команда профессионалов, с которой чувствуешь безопасность и поддержку при реализации любого нового бизнес-проекта.
Детальніше


Як позначиться на результатах місцевих виборів введення мажоритарної системи?
Не змінить ситуацію
Склад рад стане "чистіше"
Необхідна змішана система виборів



Особистий кабінет

Логін
Пароль
 



  Надрукувати

© 2007-2008 Copyright Национальная Правовая Палата. Использование материалов данного сайта допускается только при наличии письменного разрешения
Разработка сайта - CodEX World Studio