На главную страницуФорумВопрос-ответКарта сайта
ПРО НАС СТРУКТУРА ПАЛАТИ ПАРТНЕРСТВО НОВИНИ СТАТТІ ЗАХОДИ КОНТАКТИ ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС ЛЮСТРАЦІЯ
Послуги Палати
Принципи надання послуг
Цінова політика
Перелік послуг
Cпецифіка наших послуг
Проекти
Відкриті проекти
Проекти з паролем
Департаменти
Департамент надро- і природокористування, аграрних і земельних відношень і нерухомості
Департамент фінансового, адміністративного, господарського, корпоративного, цивільного права і аудита
Департамент кримінального права і невідкладної правової допомоги
Департамент міжнародного і міжнародного економічного права
Департамент конституційного права та виборчого процесу
РЕГІОНАЛЬНІ ВІДДІЛЕННЯ
ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЇ
Оподаткування спадщини
Ордер адвоката
Чи правомірні вимоги МВС про обовязківість друкування заяв та талонів при реєстрації чи знятті з реєстрації місця проживання, інших правочинах?
Чи потрібно змінювати права при зміні прізвища?
Аренда земельного паю: юридичні тонкощі користування
Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?
Процедура дематеріалізації випуску акцій: порядок проведення, строки та можливі труднощі
Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?
Обіг наркотичних речовин: закон і порядок
Закони України
Укази та розпорядження Президента України
Постанови та Розпорядження Кабінету Міністрів України
Накази
Двосторонні міжнародні договори









В суді знімати відео можна без дозволу: КАС підтримав позицію КЦС

 Про це заявила суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Тетяна Анцупова на спільній нараді суддів ВС за участю голів апеляційних та окружних адміністративних судів з проблемним питанням адміністративного провадження.

Відповідно п.5 ст. 10 Кодексу адміністративного судочинства, особи, що присутні в залі судового засідання, представники ЗМІ можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- и аудіозапис з використанням портативних відео- і аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених дійсним кодексом.

"Таким чином розширюються способи реалізації принципу гласності судового процесу", - відмітила Т. Анцупова добавивши, що цей принцип закріплений не тільки в КАС, але і в п.6 ст. 129 Конституції.

Доповідач звернула увагу на тлумачення відповідної норми суддею Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Віктором Стрильчуком під час зустрічі керівництва КЦС з представниками апелційних судів. Нагадаємо, тоді В. Стрильчук сказав, що "тлумачити цю норму можливо тільки однозначно, тобто ні при яких обставинах суд не може заборонити користуватися портативними засобами відео- або аудіозапису, і при цьому думка учасників процесу не враховується".

"Тобто тут суд не вирішує питання балансу інтересів або захисту приватних інтересів учасників процесу", - відмітила Т. Анцупова, що, як і в Цивільний процесуальний, Кодекс адміністративного судочинства передбачає можливість заборони зйомки "з урахуванням обмежень, встановлених дійсним кодексом". І єдиним таким обмеженням є розгляд справи в закритому засіданні.

Саме тут, приймаючи рішення про проведення відкритого або закритого судового засідання суд і повинен оцінити той баланс приватного та загального інтересу. При цьому потрібно враховувати положення Конвенції про захист прав людини та основних свобод, зокрема ст. 8 "Паво на повагу приватного та сімейного життя", ст. 10 "Свобода висвітлення думки". А також практику Європейського суду прав людини.

П.8 ст. 10КАС визначає, що розгляд справи в закритому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий може призвести до розголошення таємного або іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого або сімейного життя людини, а також в інших випадках, визначених законом.

"Тобто, приймаючи таке рішення суд повинен звернутися до положення закону "Про інформацію", та мати на увазі, що є категорії інформації, котрі охороняються законом. Також відокремлено такий критерій, як захист особистого та сімейного життя людини", - сказала суддя КАС.

Голова КАС Михайло Сокович добавив, що притримуючись принципу гласності сьогодні суди вже не питають у приватних (юридичних або фізичних) осіб про те, чи згодні вони, щоб проводилась аудіо- або відеофіксація засідання. І добавив, що раніше виникали "конфлікти" між судом, котрий намагався захистити цих осіб, та ЗМІ. "Дуже приємно, законодавець врегулював ці питання", - сказав М. Смокович.

Протокол
юридичний інтернет-ресурс


підбірка нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціального захисту переселенців, надання їм різних видів пільг та державної допомоги.
Детальніше


Афоризми
Невольная вина не виновата.
Сенека

Відгуки і рекомендації
Андрей Мизовец,
президент ассоциации «Газовые трейдеры Украины»
Национальная правовая палата - это профессионалы, за которыми стоят реальные успешные проекты.
Детальніше


Як позначиться на результатах місцевих виборів введення мажоритарної системи?
Не змінить ситуацію
Склад рад стане "чистіше"
Необхідна змішана система виборів



Особистий кабінет

Логін
Пароль
 



  Надрукувати

© 2007-2008 Copyright Национальная Правовая Палата. Использование материалов данного сайта допускается только при наличии письменного разрешения
Разработка сайта - CodEX World Studio