На главную страницуФорумВопрос-ответКарта сайта
ПРО НАС СТРУКТУРА ПАЛАТИ ПАРТНЕРСТВО НОВИНИ СТАТТІ ЗАХОДИ КОНТАКТИ ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС ЛЮСТРАЦІЯ
Послуги Палати
Принципи надання послуг
Цінова політика
Перелік послуг
Cпецифіка наших послуг
Проекти
Відкриті проекти
Проекти з паролем
Департаменти
Департамент надро- і природокористування, аграрних і земельних відношень і нерухомості
Департамент фінансового, адміністративного, господарського, корпоративного, цивільного права і аудита
Департамент кримінального права і невідкладної правової допомоги
Департамент міжнародного і міжнародного економічного права
Департамент конституційного права та виборчого процесу
РЕГІОНАЛЬНІ ВІДДІЛЕННЯ
ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЇ
Оподаткування спадщини
Ордер адвоката
Чи правомірні вимоги МВС про обовязківість друкування заяв та талонів при реєстрації чи знятті з реєстрації місця проживання, інших правочинах?
Чи потрібно змінювати права при зміні прізвища?
Аренда земельного паю: юридичні тонкощі користування
Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?
Процедура дематеріалізації випуску акцій: порядок проведення, строки та можливі труднощі
Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?
Обіг наркотичних речовин: закон і порядок
Закони України
Укази та розпорядження Президента України
Постанови та Розпорядження Кабінету Міністрів України
Накази
Двосторонні міжнародні договори









В Україні з'явиться нова професія - оцінювач спричиненої маральної шкоди

 В Україні може з'явитись нова професія - оцінювач спричиненої моральної шкоди, котрий за свою працю буде отримувати 5-10% від суми позову. Законопроект про це знаходиться на розгляді в комітеті Верховної Ради. 

Зараз суму моральної шкоди визначає суд на свій розсуд. Як правило, остаточні суми в рази відрізняються в меньшу сторону від необхідних. Автори законопроекту відмічають: судді зазвичай оцінюють моральну шкоду в суму, що не перевищує 10 тис. грн. Якщо законопроект буде прийнято, з'являться нові спеціалісти, котрі будуть об'єктивно оцінювати шкоду. Їх буде близько 3000 осіб.

"Вони не будуть встановлювати факт шкоди. Це буде виключно долею суду, - розповів нам один з ініціаторів закону нардеп Антон Яценко. - експерт лише буде оцінювати розмір шкоди".

Актуальність законопроекту автори пояснюють великою кількістю випадків, коли люди купують неякісні продукти, коли публічно - на мітингах або в соцсітях - на них наводять наклеп, а винні залишаються безнаказаними. За даними Яценко, в Україні зараз близько 10-20% від усіх судових позовів (мова про тисячі) можуть бути доповнені претензіями на компенсацію моральної шкоди. Нардеп говорить, що критеріями для визначення суми будуть, наприклад, витрачені на лікування постраждалим грошей, недоотримання через інцедент доходу, репутаційні втрати. Але останнє слово залишається за судом. Закон передбачає, що стати оцінювачами зможуть громадяни України або іноземці з вищою освітою за спеціальністю "Право", "Економіка", "Соціологія" або "Соціальна робота" та з дворічним досвідом роботи в даній сфері. За свої послуги оцінювачі будуть отримувати 5-10% від суми позову. Працювати вони будуть в приватному порядку, контролювати їх роботу буде Мін'юст. Як розповіли нам автори законопроекту, очікується, что ВР розгляне законопроект восени. 

"Вердикт спеціаліста допоможе судді"

Самі судді законопроект підтримують - говорять, що грамотна експертна оцінка їм зможе допомогти об'єктивніше визначити спричинену моральну шкоду. Але при цьому уточнюють, що спроба документально позначити моральну шкоду зовсім не нова для України.

"Зараз при розрахунку моральної шкоди враховується і те, на скільки повноцінно, наприклад, побита людина, може самостійно пересуватись. Якщо доводиться просити допомоги у сторонніх, то, відповідно, і позов може "потягнути" на десятки тисяч гривень", - говорить голова одного із судів.

"Ідея має право на життя. Вже були спроби надавати суду висновки будь-яких спеціалістів про ступінь моральних страждань. Але вони не мали офіційного статусу, а їх висновки не сприймались судами. Якщо будуть визначені чіткі критерії, за якими будуть визначати моральну шкоду, то це був би непоганий орієнтир для судді", - говорить суддя Богдан Монич.

Протокол
юридичний інтернет-ресурс


підбірка нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціального захисту переселенців, надання їм різних видів пільг та державної допомоги.
Детальніше


Афоризми
Боярам в Думе говорить по ненаписанному, дабы дурь каждого видна была.
Петр 1

Відгуки і рекомендації
"Перша торф'яна компанія"
«Национальная правовая палата» - это та команда профессионалов, с которой чувствуешь безопасность и поддержку при реализации любого нового бизнес-проекта.
Детальніше


Як позначиться на результатах місцевих виборів введення мажоритарної системи?
Не змінить ситуацію
Склад рад стане "чистіше"
Необхідна змішана система виборів



Особистий кабінет

Логін
Пароль
 



  Надрукувати

© 2007-2008 Copyright Национальная Правовая Палата. Использование материалов данного сайта допускается только при наличии письменного разрешения
Разработка сайта - CodEX World Studio