На главную страницуФорумВопрос-ответКарта сайта
ПРО НАС СТРУКТУРА ПАЛАТИ ПАРТНЕРСТВО НОВИНИ СТАТТІ ЗАХОДИ КОНТАКТИ ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС ЛЮСТРАЦІЯ
Послуги Палати
Принципи надання послуг
Цінова політика
Перелік послуг
Cпецифіка наших послуг
Проекти
Відкриті проекти
Проекти з паролем
Департаменти
Департамент надро- і природокористування, аграрних і земельних відношень і нерухомості
Департамент фінансового, адміністративного, господарського, корпоративного, цивільного права і аудита
Департамент кримінального права і невідкладної правової допомоги
Департамент міжнародного і міжнародного економічного права
Департамент конституційного права та виборчого процесу
РЕГІОНАЛЬНІ ВІДДІЛЕННЯ
ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЇ
Оподаткування спадщини
Ордер адвоката
Чи правомірні вимоги МВС про обовязківість друкування заяв та талонів при реєстрації чи знятті з реєстрації місця проживання, інших правочинах?
Чи потрібно змінювати права при зміні прізвища?
Аренда земельного паю: юридичні тонкощі користування
Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?
Процедура дематеріалізації випуску акцій: порядок проведення, строки та можливі труднощі
Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?
Обіг наркотичних речовин: закон і порядок
Закони України
Укази та розпорядження Президента України
Постанови та Розпорядження Кабінету Міністрів України
Накази
Двосторонні міжнародні договори









Нові правила забезпечення позовів. Зустрічне забезпечення

 Для забезпечення позову зацікавлений учасник справи повинен подати в суд заяву, форма та зміст якої повинні відповідати вимогам процесуального  закону. В КАС України забезпечення позову можливе також за ініціативою суду. 

Сама заява про забезпечення позову може бути подана: 1) до подання позовної заяви - в суд, куди буде необхідно подати позов або в суд за місцезнаходженням предмета спору, якщо неможливо визначити суд, до підсутності якого відносяться розгляд позову; 2) одночасно з поданням позову - в суд, куди подається позовна заява; 3) після відкриття провадження по справі - в суд, в провадженні котрого знаходиться справа. 

Якщо заява про забезпечення позову подана до того, як подали позовну заяву, то заявник зобов'язаний подати відповідний позов протягом 10 днів, а у випадку подання заяви про арешт морського судна - 30 днів з дня винесення ухвали про забезпечення позову. 

Заходи забезпечення позову в ГПК України та в ЦПК України ідентичні. За цими кодексами позов може бути забезпечений:

  • накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти;
  • накладенням заборони або обов'язку на здійснення визначених дій;
  • призупинення стягнення на підставі виконавчого або іншого документа;
  • призупинення продажу майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно або про виключення його із опису та про зняття з нього арешту;
  • передачею речі, котра є предметом спору, на зберігання іншій особі, що не має інцересу в результаті вирішення спору;
  • призупинення митного оформлення товарів або предметів;
  • арештом морського судна, котре здійснюється для забезпечення морської вимоги;
  • іншими засобами, встановленими судом.
В нових ГПК України та ЦПК України передбачена можливість зустрічного забезпечення, основною ціллю якого є відшкодування можливих збитків відповідача, котрі можуть бути викликані забезпеченням позову.

основна форма зустрічного забезпечення - грошова. Заявник, по відношенню котрого застосовані міри зустрічного забезпечення, зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошові кошти в сумі, котра встановлюється цим же судом. Строк надання зустрічного забезпечення визначається також судом, але по закону не може перевищувати 10 днів з дня винесення ухвали про забезпечення позову або ухвали про зустрічне забезпечення, якщо інше не випливає зі змісту зустрічного забезпечення.

Якщо заявник з поважних причин не може внести на депозитний рахунок суду відповідну суму, зустрічне забезпечення також може бути здійснено шляхом: 

  • надання банківської гарантії;
  • поручительства або іншого фінансового забезпечення від узгодженої судом особи;
  • здійснення інших встановлених судом дій, достатніх та необхідних для встановлення можливих збитків та інших ризиків відповідача, пов'язаних із забезпеченням позову.
Як в ГПК України, так і в ЦПК України застосування зустрічного забезпечення здійснюється через право суду застосовувати або не застосовувати таке забезпечення. Але ЦПК України передбачає два випадки, коли суд зобов'заний його застосувати. Це відбувається, якщо:

  • позивач не має на території України зареєстрованого місцепроживання (перебування) та у нього немає на території України майна в розмірі, достатньому для відшкодування можливих збитків відповідача;
  • суду надані докази того, що майнове положення позивача або його дії по відчуженню майна можуть ускладнити або зробити неможливим виконання рішення суду про відшкодування збитків відповідача (котрі можуть бути викликані забезпеченням позову).
В КАС України, в порівнянні з ГПК та ЦПК України, передбачено менша кількість засобів забезпечення позову, а зустрічне забезпечення зовсім не передбачено. Таким чином, в адміністративному судочинстві позов може бути забезпечено:
  • призупиненням дії індивідуального акту або нормативно-правового акту;
  • встановленням заборони або зобов'язання на вчинення визначених дій;
  • зупинення стягнення на підставі виконавчого або іншого документа.
Всі три нових кодекси містять норми про те, що засоби забезпечення позову повинні бути пропорційними з позовними вимогами, а ГПК України та ЦПК України містять норми  про пропорційність і у відношенні зустрічного забезпечення, при застосуванні котрого суд повинен враховувати засоби забезпечення позову та можливий розмір збитків відповідача. 

Забезпечення позову може здійснюватись як однією, так і декількома засобами забезпечення, котрі можуть поширюватися на всі позовні вимоги або на їх конкретну частину. За клопотанням учасника прави суд може допустити заміну одного засобу забезпечення позову іншою.

Рішення суду про забезпечення позову повино відповідати вимогам, котрі висуваються до виконавчого документа.  Таке рішення підлягає негайному виконанню з дня його винесення, незалежно від його оскарження та відкриття виконавчого провадження.  Направлення рішення про забезпечення позову відповідних органам для його виконання здійснюється судом. 
Скасування засобів забезпечення позову може здійснюватися як за власною ініціативою суду, так і у звязку із задоволенням відповідного клопотання учасника справи, котре повинно бути розглянуто не пізніше 5 днів з дня його подачі до суду. При залишенні позову без розгляду, закриття провадження по справі або у випадку прийняття рішення про повну відмову в задоволенні позову, суд у відповідному рішенні зазначає про засоби забезпечення позову, котрі зберігають свою дію до набрання такого рішення законної сили. Крім того, засоби забезпечення позову можуть бути припинені у зв'язку зі скасуванням апеляційним або касаційним судом рішення нижчестоячого суду проо забезпечення позову або заміни засобу забезпечення позову. 
Також, засоби забезпечення позову, прийняті судом до подання позовної заяви, скасовуються у випадку: 
  • неподання заявникам позовної заяви в установлений строк;
  • повернення позовної заяви;
  • відмови у відкритті провадження по справі.
Протокол
юридичний інтернет-ресурс


підбірка нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціального захисту переселенців, надання їм різних видів пільг та державної допомоги.
Детальніше


Афоризми
Мерилом справедливости не может быть большинство голосов.
Ф. Шиллер

Відгуки і рекомендації
Андрей Мизовец,
президент ассоциации «Газовые трейдеры Украины»
Национальная правовая палата - это профессионалы, за которыми стоят реальные успешные проекты.
Детальніше


Як позначиться на результатах місцевих виборів введення мажоритарної системи?
Не змінить ситуацію
Склад рад стане "чистіше"
Необхідна змішана система виборів



Особистий кабінет

Логін
Пароль
 



  Надрукувати

© 2007-2008 Copyright Национальная Правовая Палата. Использование материалов данного сайта допускается только при наличии письменного разрешения
Разработка сайта - CodEX World Studio