ВГСУ розповів про участь прокурора в господарських спорах

 Пленум Вищого господарського суду доповнив постанову від 23 березня 2012 року №7 "Про деякі питання участі прокурора в розгляді справ, підвідомчих господарським судам".

Так, пояснено, що прокурору, який не обгрунтував наявність підстав для здійснення представництва інтересів держави в суді, повертається позовна заява.

Право прокурора на здійснення представництва в суді законних інтересів держави у випадку порушення або загрози порушенню інтересів держави виникає у випадках нездійснення або неналежного здійснення захисту інтересів органів державної влади, органів місцевого самоврядування чи інших суб'єктів владних повноважень, до компетенції котрих віднесено здійснення повноважень, а також у випадку відсутності такого органу.

Інтереси держави повинні бути чітко сформовані та мотивовані. Звертаючись в суд, прокурор повинен обгрунтувати наявність підстав для здійснення представництва в порядку, передбаченому частиною другою або третьою статті 23 Закону "Про прокуратуру". Варто врахувати, що прокурор зобов'язаний попередньо, до звернення в суд з представництвом інтересів держави або громадянина, повідомити про це громадянину чи його законному представнику або відповідному суб'єкту владних повноважень. Вказані обставини повинні перевірятись судом при зверненні прокурора з відповідною заявою або скаргою в суд. Наявність підстав для представництва може бути оскаржено громадянином або його законним представником або суб'єктом владних повноважень.

Якщо прокурор в позовній заяві не обгрунтував наявність підстав для здійснення представництва інтересів держави або громадянина в суді, то суд повертає позовну заяву без розгляду на підставі пункту 3 частини першої статті 63 ГПК. У випадку коли суд у вказаних випадках помилково порушив провадження по справі за позовом прокурора, відповідний позов залишається без розгляду у відповідності з пунктом 1 частини першої статті 81 ГПК.

Сайт "ЮРЛИГА"


Адрес этой страницы: http://www.npp.com.ua/news/3658.html

 - .  Rambler's Top100