В ЦПК пропонується замінити народних засідателей на присяжних

 В парламенті зареєстрований законопроект №5271 "Про внесення змін в Цивільний процесуальний кодекс України (відносно розгляду справ за участю присяжних)" (автори - нардепи О.Сироїд та С. Алексеєв).

Проект обумовлений тим, що відповідно набравшої чинності 30 вересня судової реформи ліквідований інститут народних засідателей. Таким чином, народ безпосередньо приймає участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Разом з тим, в діючій редакції ЦПК встановлено, що за участі народних засідателей проходить розгляд деяких скатегорій справ. Але у зв'язку зі змінами суди вимушені були призупинити розгляд таких справ.

Для вирішення цієї проблеми законопроектом запропоновано привести положення ЦПК у відповідність вимогам Конституції та Закону про судоустрій - замінити термін "народні засідателі" терміном "присяжні". Ці зміни будуть поширюватись і на розгляд справ, провадження по котрим відкрито до набрання чинності цих змін.

Пропонується, що закон набере чинності з дня його опублікування і буде застосовуватись до справ, провадження по котрих відкрито після його набрання чинності.

Сайт "ЮРЛИГА"


Адрес этой страницы: http://www.npp.com.ua/news/3725.html

 - .  Rambler's Top100