Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо захисту прав потерпілого

 Члени комітету розглянули проект Закону "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо посилення захисту прав потерпілого)" на засіданні 8 лютого.
Під час обговорення зазначалося, що метою законопроекту є приведення норм Кримінального процесуального кодексу у відповідність до Конституції України, Загальної декларації прав людини ООН, Конвенції Ради  Європи про захист прав людини і основоположних свобод, а також зменшення можливості зловживань з боку слідчих органів в ході кримінального провадження.
Законопроектом №4499 пропонується виключити з чинної редакації частини другої статті 78 КПК пункт 3, яким передбачено, що особа не має права брати участь у кримінальному провадженні як захисник або представник у випадку, якщо вона є близьким родичем або членом сім'ї слідчого, потерпілого або будь-кого із складу суду.

Проектом передбачається доповнити статтю 78 КПК частинами третьою та четвертою, згідно з якими особа не має права брати участь у цьому ж кримінальному провадженні як захисник у випадку, якщо вона є близьким родичем або членом сім'ї слідчого, прокурора, потерпілого або будь-кого зі складу суду. У вою чергу, особа не має права брати участь у цьому ж кримінальному провадженні як представник у випадку, якщо вона є близьким родичем або членом сім'ї слідчого, прокурора або будь-кого зі складу суду. Таким чином, близький родич або член сім'ї потерпілого матиме право брати участь у цьому ж кримінальному провадженні як представник.

Народні депутати вважають, що прийняття законопроекту посилить захист прав та свобод людини, приведе кримінальний процесуальний кодекс у відповідність до вимог Конституції України, європейських стандартів кримінального судочинства.

Верховна Рада України


Адрес этой страницы: http://www.npp.com.ua/news/3796.html

 - .  Rambler's Top100