Витрати на утримання орендованого складу для зберігання вилучених митницею предметів можна стягнути з митниці

 Діючим законодавством передбачено безоплатне забезпечення (надання в тимчасове користування) органів доходів і зборів службовими та  побутовими приміщеннями, засобами та каналами зв'язку для виконання митних формальностій. В той же час не передбачено покладання витрат з утримання такого майна на балансоутримувача або на особу, з котрою митні органи уклали договір оренди або зберігання.

Зі змісту ч.1 ст. 551, ч.1 ст.519, ст.520 Митного кодексу вбачається, що товари - безпосередньо предмети порушення митних правил та відповідні документи, необхідні в якості доказів у справі про порушення митних правил можуть тимчасово вилучатись. Витрати у справі про порушення митних правил складаються, зокрема, з витрат на зберігання товарів, транспортних засобів, вказаних в п.3 ст.461 Митного кодексу. Витрати у справі про порушення митних правил відшкодовуються особою, у відношенні котрої винесено постанову про накладення адміністративного стягнення. Порядок відшкодування витрат у справі про порушення митних правил, вирахування сум, належних відшкодуванню, а також порядок розпорядження отриманими коштами встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної податкової та митної політики.

Наказом Минфіну від 15 червня 2012 року №731 затверджений Порядок вирахування сум витрат у справах про порушення митних правил та їх відшкодування, відповідно якому витрати на зберігання товарів, транспортних засобів, тимчасово вилучених у справі про порушення митних правил та розміщеня на  складах, котрі використовуються митними органами за договорами оренди або зберігання, вираховуються на підставі калькуляції витрат на добу зберігання на відповідних складах відповідно договору з дня фактичного розміщення об'єктів на цих складах.

Така позиція викладена Верховним Судом України в постанові від 22 березня 2017 року по справі №3-1381гс16 за позовом ДП "Ізмаїльський морський торговельний порт" до Одесської митниці ДФС про стягнення заборгованості, що виникла на підставі договору про відшкодування витрат на утримання орендованого відповідачем майна.

Верховний Суд визнав обгрунтованим висновок касаційного суду про наявність підстав для стягнення з Одеської митниці ДФС на користь ДП понесених витрат на утримання орендованого нерухомого майна - складу для зберігання затриманих предметів за протоколом про порушення митних правил.

Сайт "ЮРЛИГА"


Адрес этой страницы: http://www.npp.com.ua/news/3823.html

 - .  Rambler's Top100