Діти, що постраждали в зоні АТО, отримають спеціальний статус

  Діти із зони проведення АТО можуть отримати спеціальний статус. Право на його отримання має дитина, котра в результаті військових дій та збройних конфліків: 

- отримала поранення, контузію, ушкодження;

-  піддалась фізичному, сексуальному, психологічному насиллю;

- була викрадена або незаконно вивезена за межі України;

- притягувалась до участі в діях воєнізованих або збройних формувань;

- незаконно утримувалась, зокрема в полоні.

Для отримання статусу дитини, що постраждала внаслідок військових дій або збройних конфліктів, необхідно звернутись до органу опіки і піклування за місцем реєстрації дитини як внутрішньо переміщеної особи, а також за місцем проживання дитини у звільненому пункті, на території котрого здійснювалась антитерористична операція. При цьому для отримання статусу можуть звертатись батьки, особи, що їх замінюють, родичі дитини або законні представники. Якщо дитина доросліше 14 років, вона може звернутись в орган опіки і піклування самостійно.

В орган опіки і піклування необхідно подати заяву та засвідчені копії:

- свідоцтва про народження дитини або іншого документа, що засвідчує особу;

- документа, що засвідчує особу заявника;

- документа, що засвідчує повновадження законного представника;

- довідки про взяття на облік дитини як внутрішньо переміщеної особи або документа, що підтверджує проживання в населеному пункті;

- заяву про скоєння злочину по відношенню до дитини, про залучення дитини до кримінального провадження в якості потерпілого або визнання дитини потерпілою, зареєстровану в правоохоронних органах;

- виписку з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження та висновку експерта за результатами судової експертизи про нанесення дитині травм фізичного або психологічного характеру.

Орган опіки і піклування протягом 30 календарних днів повинен прийняти рішення про надання статусу або відмови.

У випадку закриття виконавчого провадження по відношенню до дитини через відсутність складу злочину або встановлення недостовірних відомостей в поданих документах статус дитини, що постраждала внаслідок військових дій або збройного конфлікту, може бути скасовано.

Порядок отримання статусу дитини, що постраждала внаслідок військових дій та збройного конфлікту, затвердежний постановою Кабміну від 5 квітня 2017 року №268.

Сайт "ЮРЛИГА"


Адрес этой страницы: http://www.npp.com.ua/news/3834.html

 - .  Rambler's Top100