Мінфін запропонував ввести принцип винної відповідальності платників податків

 Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мінфіну.

Зокрема, відомство спільно з експертами інтерактивної податкової платформи TaxLink розробили проект змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення системи притягнення до відповідальності за порушення податкового законодавства. 

Метою законопроекту є реформування і осучаснення відповідальності за податкові правопорушення.

Першочергово документом пропонуються більш ефективні врегулювання таких суперечок для платників податків у випадках, коли порушення  податкового законодавства сталося не з їх вини.

Серед іншого, законопроектом поряд з формальними складами правопорушень пропонується введення принципу винної відповідальності платників податків, яка властива всім галузям української системи права, на противагу існуючій відповідальності платника без провини.

Зокрема, платник податків буде вважатися винним у вчиненні податкового правопорушення якщо буде встановлено, що він мав можливість для дотримання правил і норм, за порушення яких Податковим кодексом передбачена відповідальність, проте не вжив достатніх заходів щодо їх дотримання.

У зв'язку з цим при розгляді матеріалів перевірки контролюючим органом можуть додатково досліджуватися також документи платника податків, що свідчать про його належної обачності.

Крім того, передбачено застосування системи пом'якшуючих обставин і обставин, які звільняють від відповідальності, що дозволить не привертати платників податків до відповідальності за порушення, наприклад, завдані збоями електронних систем прийняття звітності.

Законопроектом разом з детальним механізмом відшкодування державою шкоди за неправомірні рішення контролюючих органів, також запропонована процедура такого відшкодування.

Так, якщо особа, чиї права порушені, має певні труднощі в доведенні розміру фактично завданих збитків, вона може отримати фіксований розмір відшкодування.

Серед іншого, законопроектом також істотно розширені вимоги до змісту повідомлення-рішення.

Обов'язковою складовою такого рішення має бути докладний виклад фактичних обставин справи, підтверджених належним чином, і належне обгрунтування контролюючим органом своїх мотивів застосування санкцій до платника податків.

Міністерство фінансів ініціює оптимізацію рішень комісією Державної фіскальної служби про призупинення реєстрації податкових накладних.

Для більшої ефективності та прозорості взаємодії ДФС і платників податків Мінфін розробив проект наказу щодо вдосконалення форми рішення комісії ДФС, передбачивши зазначення в ньому детальних висновків за результатами розгляду документів платника податків та причини відмови в їх прийнятті. 

Нагадаємо, Україна досягла істотного прогресу, піднявшись майже вдвічі в рейтингу простоти сплати податків з 84-ій на 43-у позиції серед 190 країн-учасниць за результатами 2016 року.

Протокол
юридичний інтернет-ресурс



Адрес этой страницы: http://www.npp.com.ua/news/3910.html

 - .  Rambler's Top100