В суді знімати відео можна без дозволу: КАС підтримав позицію КЦС

 Про це заявила суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Тетяна Анцупова на спільній нараді суддів ВС за участю голів апеляційних та окружних адміністративних судів з проблемним питанням адміністративного провадження.

Відповідно п.5 ст. 10 Кодексу адміністративного судочинства, особи, що присутні в залі судового засідання, представники ЗМІ можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- и аудіозапис з використанням портативних відео- і аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених дійсним кодексом.

"Таким чином розширюються способи реалізації принципу гласності судового процесу", - відмітила Т. Анцупова добавивши, що цей принцип закріплений не тільки в КАС, але і в п.6 ст. 129 Конституції.

Доповідач звернула увагу на тлумачення відповідної норми суддею Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Віктором Стрильчуком під час зустрічі керівництва КЦС з представниками апелційних судів. Нагадаємо, тоді В. Стрильчук сказав, що "тлумачити цю норму можливо тільки однозначно, тобто ні при яких обставинах суд не може заборонити користуватися портативними засобами відео- або аудіозапису, і при цьому думка учасників процесу не враховується".

"Тобто тут суд не вирішує питання балансу інтересів або захисту приватних інтересів учасників процесу", - відмітила Т. Анцупова, що, як і в Цивільний процесуальний, Кодекс адміністративного судочинства передбачає можливість заборони зйомки "з урахуванням обмежень, встановлених дійсним кодексом". І єдиним таким обмеженням є розгляд справи в закритому засіданні.

Саме тут, приймаючи рішення про проведення відкритого або закритого судового засідання суд і повинен оцінити той баланс приватного та загального інтересу. При цьому потрібно враховувати положення Конвенції про захист прав людини та основних свобод, зокрема ст. 8 "Паво на повагу приватного та сімейного життя", ст. 10 "Свобода висвітлення думки". А також практику Європейського суду прав людини.

П.8 ст. 10КАС визначає, що розгляд справи в закритому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий може призвести до розголошення таємного або іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого або сімейного життя людини, а також в інших випадках, визначених законом.

"Тобто, приймаючи таке рішення суд повинен звернутися до положення закону "Про інформацію", та мати на увазі, що є категорії інформації, котрі охороняються законом. Також відокремлено такий критерій, як захист особистого та сімейного життя людини", - сказала суддя КАС.

Голова КАС Михайло Сокович добавив, що притримуючись принципу гласності сьогодні суди вже не питають у приватних (юридичних або фізичних) осіб про те, чи згодні вони, щоб проводилась аудіо- або відеофіксація засідання. І добавив, що раніше виникали "конфлікти" між судом, котрий намагався захистити цих осіб, та ЗМІ. "Дуже приємно, законодавець врегулював ці питання", - сказав М. Смокович.

Протокол
юридичний інтернет-ресурс


Адрес этой страницы: http://www.npp.com.ua/news/3936.html

 - .  Rambler's Top100