Після відкриття справи про банкрутство поточні вимоги кредиторів розглядатимуться у позовному порядку: ВС

 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду розглянув справу №910/10889/17 за позовом ПАТ до боржника, у відношенні якого відкрито провадження за справою про банкрутство, про стягнення боргу.

Суд першої інстанції виніс ухвалу про припинення провадження за цією справою. Рішення аргументовано наступним.

Предметом судового розгляду є майновий спір про стягнення з відповідача заборгованості, у відношенні котрого порушено справу про банкрутство. Враховуючи, що з моменту порушення у відношенні боржника справи про банкрутство, останній знаходиться в особливому правовому режимі, котрий має весь комплекя юридичних правовідносин боржника, враховуючи пріоритет в застосуванні спеціальних норм Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" відносно інших законодавчих актів, тому даний спір не підлягає розгляду в порядку відносно позовного провадження, а повинен розглядатись в рамках справи про банкрутство відповідача.

Апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Колегія суддів Касаційного господарського суду у складі ВС не погодились із вказаними висновками судів першої та апеляційної інстанції.

У відповідності з абзацем 6 статті 1 Закону (в редакції, що діяла до 19 січня 2013 року), грошові зобов'язання, котрі виникають після порушення справи про банкрутство, є поточними вимогами.

Провадження за справою про банкрутство боржника порушено в 2012 році. Оскільки позивач звернувся до суду про стягнення заборгованості за 2014-2015 роки, то така заборгованість є поточною.

Відповідно частині 1статті 23 Закону (в редакції, що діяла до 19 січня 2013 року) вимоги за обов'язками боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час здійснення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури.

Господарський суд виніс постанову про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури у справі про банкрутство.

ВС прийшов до висновку, що суддя, який розглядав справу про банкрутство, повинен відмовити у прийнятті заяв поточних кредиторів з вимогами до боржника, що грунтуються на зобов'язаннях, котрі виникли після відкриття провадження по справі, оскільки спори за такими вимогами підлягають розгляду в порядку позовного провадження.

Верховний Суд відзначає, що така відмова не позбавляє кредитора права звернутись з позовною заявою до боржника в загальному порядку.

Постанова по справі №910/10889/17 була винесена 20 лютого 2018 року.

Сайт "ЮРЛИГА"


Адрес этой страницы: http://www.npp.com.ua/news/3951.html

 - .  Rambler's Top100