Якщо процедура приватизації була розпочата, то спадкоємці можуть отримати державний акт

 Якщо процедура приватизації земельної ділянки розпочата, то спадкоємці набувача можуть отримати державний акт про право власності на нього.

Відповідну постанову по справі №336/149/17 ВС прийняв 7 червня 2018 року.

Суть справи: місцева рада передала у власність земельну ділянку в садівницькому кооперативі спадкоємиці набувача цієї ділянки, котрий при житті не отримав права власності на нього. Член садівницького кооперативу, котрий користувався цією ділянкою з 2009 року оскаржив рішення ради. Він обгрунтовував позовні вимоги тим, що рішення про передачу земельної ділянки у власність було прийнято після смерті спадкодавця, тобто у відношенні члена кооператива, котрий втратив в ньому членство.

Місцевий суд задовольнив такі вимоги, а апеляційний - відмовив у задоволенні. Позивач вирішив оскаржити рішення апеляційного суду в касації.

Верховний суд у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду залишив скаргу без задоволення. ВС прийшов до висновку, що у спадкоємців виникає право на завершення приватизації і отримання на своє ім'я державного акту про право власності на земельну ділянку на підставі судового рішення про спадкування, котре набларо законної сили.

Також ВС відмічає, що рішення про передачу громадянам безоплатно в приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування, є підставою для виготовлення та видачі цим громадянам або їх спадкоємцям державних актів на право власності на земельну ділянку. 

Крім того, Суд нагадав, що фактичне користування земельною ділянкою не створює прав на нього незалежно від діяльності користувача, якщо воно не було надано у встановленому законом порядку. 

Такі справи підтверджують, що не втрачає актуальності питання юридичного та фізичного контролю землевласниками своєї нерухомості. Правовий статус такого майна можна відслідкувати шляхом звернення до держреєстру, причому, зручніше всього контролювати зміни в електронному режимі. Таку можливість надає спеціальний сервіс "SMS-Маяк", запущений на технічній базі "ЛІГА:ЗАКОН". За його допомоги про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатись SMS-півідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

Сайт "ЮРЛИГА"


Адрес этой страницы: http://www.npp.com.ua/news/3964.html

 - .  Rambler's Top100