Рада прийняла новий закон про фінмоніторинг: що змінилось для клієнтів банків

 6 грудня Верховна Рада в цілому підтримала законопроект №2179 щодо протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Коли цей проект набуде чинності, зміняться деякі правила, за якими банки проводять фінмоніторинг, пише ain.ua

Що таке фінмоніторинг?

Фінмоніторинг - це ті правила і процеси, за якими банки перевіряють грошові перекази на предмет їх нелегальність. Підприємці стикаються з ним в житті, коли при перекладі великої суми грошей переклад блокують в банку (а іноді заодно блокують і карту).

Фінмоніторинг регулюється відповідним законом від 2014 року. Фактично, будь-який український банк зобов'язаний вивчати своїх клієнтів і має право відмовити в обслуговуванні, якщо клієнт не зможе пояснити походження своїх коштів і надати підтверджуючі документи.


Якщо раніше клієнт ніс відповідальність за незаконні транзакції, то з 2017 року правила поміняли і цю відповідальність несуть вже банки: окремих співробітників або цілий банк можуть штрафувати за порушення.

Навіщо приймають цей проект?

У Мінфіні відзначають, що це - частина міжнародних зобов'язань України за договором про асоціацію з ЄС. Цей проект закону адаптує українське законодавство до рекомендацій FATF та Директивам ЄС про відмивання коштів та фінансування тероризму. Це потрібно, щоб в майбутньому претендувати на членство в ЄС.


Що пропонують у законопроекті?

У проекті пропонується ризико-орієнтований підхід для банків, поштових операторів, нотаріусів, адвокатів, аудиторів та інших суб'єктів первинного фінансового моніторингу. Це означає, що підозрілих клієнтів перевірятимуть прискіпливо, а надійних менше, як зазначає Telegram-канал UATaxesYou.

При цьому, поріг обов'язкового фінмоніторингу підняли з 150 000 грн до 400 000 грн. Мається на увазі, що зазначені вище суб'єкти фінмоніторингу повинні обов'язково звітувати про такі операції Держфінмоніторингу. Залишається обов'язок повідомляти про операції, пов'язані з готівкою, переказом коштів за кордон, політично значущими особами, клієнтам з держав, які працюють «в антілегалізаціонной сфері».


Норми проекту також вводять обов'язок для платіжних систем супроводжувати грошові перекази даними про платника і одержувача. Також - забезпечувати повноту цих даних.


Про підозрілі фінансові операції, згідно з проектом, повинні тепер повідомляти не тільки зазначені вище суб'єкти первинного фінмоніторингу, а й ті, хто консультує з питань податків.

Вводиться «міжнародний інструментарій з заморожування активів», але в деталях його роботу поки не описують.

У Міністерстві фінансів підготували інфографіку про тих нововведеннях, які пропонує проект.

Протокол
юридичний інтернет-ресурс


Адрес этой страницы: http://www.npp.com.ua/news/4013.html

 - .  Rambler's Top100