Як із Електронного суду знову зробили "паперовий": набрав чинності новий закон

 В середу, 26 травня, набрав чинності Закон "Про поетапний запуск Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи" (ЄСІТІ). Мова йде про прийнятий 27 квітня Верховною Радою законопроект 3985. 

Однак на практиці його можна назвати законом "Про замороження створення електронного правосуддя в Україні".

Так, на самих учасників процесу тепер покладається обов'язок направлення процесуальних документів опоненту, якщо документи подаються в суд в електронній формі. Тобто, до подання позову або іншого процесуального документа через "Електронний кабінет".

Такі зміни вносяться в ч.6 та ч.7 статті 43 Цивільного процесуального кодексу (ЦПК).

Так, істановлюється, що якщо учасник справи подає процесуальні документи в суд в електронній формі. то він зобов'язаний надати докази направлення листом з описом вкладення іншим учасникам справи копії поданих в суд документів.

Зміни в ст. 43 ЦПК звучать так:

"6. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

У разі подання до суду документів в електронній формі учасник зобов'язаний надати доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів".

До змін, нагадаємо, ч.6 і ч.7 виглядали наступним чином:

"6. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватіся учасниками справи до суду з Використання Єдиної СУДОВОЇ інформаційно-телекомунікаційної системи Шляхом Заповнення форм процесуальних документів відповідно до Положення про Єдину Судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Учасник справи звільняється від обов’язку надсилати іншим учасникам справи або подавати до суду копії документів відповідно до кількості учасників справи, якщо він подає документи до суду в електронній формі. У такому разі копії відповідних документів іншим учасникам справи направляє суд. Якщо обсяг документів є надмірним, суд направляє учасникам справи тільки копії процесуальних документів та повідомлення про можливість ознайомитися з іншими матеріалами в приміщенні суду або через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему

Аналогічно законопроектом вносяться зміни до статті 177 ЦПК.

Так, ч. 1 статті доповнюється нормою про те, що позивач відразу повинен докласти до свого електронного позовом докази відправки копій іншій стороні:

«У разі подання до суду документів в електронній формі учасник справи зобов’язаний надати доказ надсилання іншим учасникам справи копій надісланих документів»;

До изменений ч. 9 звучала так:

«Учасник справи звільняється від обов’язку надсилати іншим учасникам справи або подавати до суду копії документів відповідно до кількості учасників справи, якщо він подає документи до суду в електронній формі. У такому разі копії відповідних документів іншим учасникам справи направляє суд. Якщо обсяг документів є надмірним, суд направляє учасникам справи тільки копії процесуальних документів та повідомлення про можливість ознайомитися з іншими матеріалами в приміщенні суду або через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему».

Також ч. 2 ст. 161 КАСУ доповнено абзацом 2 такого змісту:

«До позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

Суб’єкт владних повноважень при поданні адміністративного позову зобов’язаний додати до позовної заяви доказ надіслання рекомендованим листом з повідомленням про вручення іншим учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси, копії позовної заяви та доданих до неї документів.

У разі подання до суду документів в електронній формі суб'єкт владних повноважень зобов’язаний надати доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих документів».

Крім того, новим законом поки залишена «паперова» форма судової справи. «Суд проводити Розгляд справи за матеріалами СУДОВОЇ справи в паперовій або електронній форме в порядку, визначених Положенням про Єдину Судову інформаційно-телекомунікаційну систему та / або положеннями, що визначають порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС», - прописано в изменениях к ХПК и КАСУ.

Додамо, що Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЕСІТС), як відомо, не запрацювала, і згідно з Указом Зеленського №189 / 2021, запрацює, в кращому випадку, до 2025 року."


Сайт "Судово-юридична газета"


Адрес этой страницы: http://www.npp.com.ua/news/4053.html

 - .  Rambler's Top100